Jenaplan Basisschool De Kring maakt van Beursvloerdeal een grote hit

Wat met een knipoog begon, liep uit op één van de grootste Beursvloermatches van afgelopen oktober 2016.
Woerdense bedrijven, scholen en instellingen tonen zich graag lokaal betrokken. Maar wát willen zij doen en wáár hebben maatschappelijke organisaties (instellingen, verenigingen en stichtingen) uit onze gemeente behoefte aan? De Beursvloer is een sprankelend en spraakmakend ontmoetingsevenement waar commercieel en ideëel elkaar ontmoeten. Er wordt gehandeld in diensten, helpende handen, middelen, kennis en kunde tussen lokale bedrijven, maatschappelijke organisaties en de overheid. Geld is op deze Beursvloer taboe!

Met deze kennis ging Marianne de Goeij, namens Jenaplan Basisschool De Kring in Woerden voor het eerst naar de Beursvloer in oktober 2016. De vraag was: maar wat kunnen we als basisschool vragen en wat kunnen wij bieden? Die vraag werd regelmatig beantwoord die dag!

De eerste match was met Stephanie de Witte van Bloeiing. In februari gaf zij een gratis lezing/workshop over Jobcraften aan het team van De Kring. Een heel interessante en leerzame ochtend tijdens een studiedag voor het team. In ruil hiervoor mag Stephanie gratis gebruik maken van de aula, wanneer zij een grotere lezing wil geven.

Er was ook een match met de Zonnebloem. Kinderen van De Kring hebben voor de kerstvakantie ca 60 kerststukjes gemaakt voor de gasten van de Zonnebloem. De Zonnebloem voorzag in bakjes en versiersels, De Kring in groen en de kinderen knutselden er heel creatieve kerststukjes van. De kerststukjes werden vervolgens tijdens de Zonnebloem kerstviering voor vrijwilligers uitgedeeld aan de gasten. Een creatieve, mooie en warme kerstgedachte dus.
Maar de grootste match werd gemaakt in de slotminuten van de Beursvloer. DJ Martin Damen bedacht zich dat het leuk was om muziek in De Kring te brengen. Vervolgens ging Marianne de Goeij in onderhandeling met diverse partijen en hieruit kwam een projectweek met het thema “Muziek” voort, welke zijn weerga niet kent en afgelopen week plaatsvond. Alle deelnemende partijen uit de match kwamen deze week aan bod.

Op maandag stond de Muziek projectweek op De Kring in het teken van de shanty’s. Koor Bravour had een team van maar liefst 19 enthousiaste koorleden (inclusief dirigente en accordeonisten) richting De Kring gestuurd om gedurende een middag workshops te geven. Koorleden gingen roulerend de klassen door om te vertellen over het leven als zeeman en de geschiedenis van de koopvaardij, andere koorleden knutselden instrumenten met de kinderen en een volgende groep (met dirigente) gingen de klassen rond om shanty’s te leren zingen. Aan het einde van de middag werd er in de aula nog een samenzang gedaan en werd er geoefend op het openingsnummer van het Shantyfestival/ Havendagen in juni. Want dat was de deal: Bravour mag oefenruimte gebruiken in de Kring, wanneer hun eigen oefenruimte bezet is, én de Kring-kinderen helpen Bravour bij het openingsnummer van hun Shantyfestival op zaterdag 10 juni a.s. “Dit zijn de parels in het leven!”, aldus Ad de Goey, voorzitter Bravour.
Dinsdag stond in het teken van DJ Martin Damen. Clipper Music voorzag in draaitafels en muziekapparatuur en DJ Martin Damen vertelde de kinderen wat een DJ doet, liet ze hun favoriete top 3 opschrijven en ging hiermee aan de slag op de draaitafel. Er werd vervolgens door alle klassen fanatiek gedanst op de door de kinderen gekozen nummers, er werd polonaise gelopen en natuurlijk hard meegezongen. Wat een leuke middag was dit en wat is dansen toch fijn! “Wat een leuke middag! Ik vond het eerst moeilijk wat te bedenken voor de kleintjes, maar het ging juist heel goed en iedereen deed mee”, aldus Martin Damen. In ruil hiervoor zal Marianne de Goeij Martin Damen weer helpen met de ouderenmiddag op de Koningsdagkermis op vrijdag 21 april. René den Daas van Clipper Music wacht nog een lekker appeltaart, als dank voor het lenen van de geluidsapparatuur.
Woensdag kwam muziekkwartet Wijs! een workshopdag verzorgen, welke ook weer opgevolgd werd door een spetterend optreden voor de hele school en donderdag was het ‘doe t zelluf-dag’ waar kinderen zelf hun instrumenten mochten meenemen ofwel zelf een instrument maakten in de klas. Daar werden bandjes en orkestjes mee gevormd en muziek of liedjes geschreven. Lekker zelf creatief bezig zijn, daar word je slim van.

Op de vrijdagmorgen werd de laatste Beursvloermatch uitgevoerd. Marcel Fokker (muzikant en de Nachtburgemeester van Woerden) kwam muziekles geven in de hogere klassen. “Spelen in een volle kroeg is voor mij minder spannend dan les geven aan een hele klas met kinderen!”, aldus Marcel Fokker, maar uiteraard lukte het de ervaren zanger goed om de kinderen mee te krijgen in zijn serieuze muziekverhaal. Er werd uitleg gegeven over ritme en over hoe geluid werkt vs tijd en geluisterd naar o.a. Elvis en Frank Sinatra. Woerden TV (ook betrokken in de match) kwam dit tafereel filmen en deed ook verslag.

Kring-eigen muzikale juffen Roos en Lana gaven deze ochtend muzieklessen in de onderbouw en middenbouw.
Op vrijdagmiddag werd de projectweek in De Kring afgesloten met een weeksluiting. De hoogtepunten werden gedeeld en alle workshops nog eens benoemd. Wat een leerzame, gezellige en muzikale week hebben de leerkrachten en kinderen van De Kring mogen genieten, mede dankzij alle vrijwillige partijen! Met recht een grote hit dus deze Beursvloermatch.

Bekijk hier het verslag van Woerden TV

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

X