Kerstwens in vervulling: Saphira kan weer ‘schrijven’

Foto RIANNE DEN BALVERT, Tekst FEMKE RODENBURG, bron: www.ad.nl

Dankzij twee vriendinnen die een wens indienden, kreeg Saphira Metekohy gisteren een nieuwe laptop. De Woerdense, die het niet breed heeft, kan nu weer thuiswerken en zich bezighouden met schrijven.

,,Echt heel blij”, zegt Saphira Metekohy te zijn met de nieuwe laptop die ze gisteren kreeg. Het cadeautje voor de Woerdense is een ingewilligde wens van de plaatselijke kerstwensenactie. Niet één, maar twee vriendinnen van Saphira dienden de wens los van elkaar in.

Een paar minuten te laat komt Saphira Metekohy (36) café De Pompier binnen lopen. ,,Saphy heeft altijd wat opstartproblemen ’s morgens”, zegt Lenie van Leeuwen lachend.

De Woerdense diende eind vorig jaar een kerstwens in voor Saphira, die lijdt aan chronische pijnen en trauma’s uit een misbruikverleden. ,,Hoewel ze vreselijk veel heeft meegemaakt in haar leven, is ze heel positief en zet ze zich in voor anderen.”

Buurvrouw

Van Leeuwen leerde Metekohy kennen in de Woerdense politiek. ,,Weliswaar zijn we niet van dezelfde partij, maar Saphy heeft bij mij een streepje voor. Ze ziet me een beetje als haar oma en dat vind ik prima.”

Toen eind vorig jaar de Woerdense kerstwensenactie weer liep, bedacht Van Leeuwen dat ze haar vriendin een nieuwe laptop gunde.

Zonder dat ze het wist diende Kari Terwijn exact dezelfde wens in voor Metekohy. ,,Ze is een jaar geleden naast me komen wonen in de Hobbemastraat en we kunnen het heel goed vinden”, vertelt Terwijn. De buurvrouw en vriendin weet hoe lastig Metekohy kan rondkomen. ,,Ze leeft van een Wajong-uitkering, maar door financiële toeslagen loopt ze ook nog bij de Voedselbank. Ze heeft geen geld voor extraatjes of om te sparen, terwijl ze die laptop wel goed kan gebruiken voor haar vrijwilligerswerk.”

Goede computer

Toch moet Metekohy het al drie jaar zonder laptop doen. ,,Sinds de vorige steeds vastliep, had ik geen goede computer meer.” Lastig voor de Woerdense, want die heeft ze wel nodig voor al het vrijwilligerswerk dat ze doet. Want hoewel ze arbeidsongeschikt is, zet ze zich in voor GGZ-organisatie Kwintes, een stichting voor dak- en thuislozen en de lokale partij Progressief Woerden. ,,Als ik nu iets op de computer moet doen, ga ik naar het kantoor van Kwintes”, vertelt Metekohy. ,,Maar ik werk thuis veel fijner dan op zo’n kantoor.” Metekohy zegt heel blij te zijn dat twee vriendinnen een wens voor haar indienden. ,,Ik stuur ieder jaar wel een kerstwens in voor anderen, dus ik vind het tof dat anderen het nu een keer voor mij hebben gedaan.”

Met de door een Woerdense ondernemer gesponsorde laptop inclusief Officepakket en laptoptas weet Metekohy wel raad. ,,Ik ga er vanavond meteen mee aan de slag”, zegt ze blij. ,,Ik hoop hierdoor ook weer mijn hobby schrijven op te kunnen pakken, want dat is bij gebrek aan een laptop een beetje stil komen te liggen. Ik schrijf overdenkingen op mijn blog Saphira’s wereld en dat gaat toch makkelijker op de computer dan met pen en papier.”

Van Leeuwen en Terwijn zijn blij dat hun vriendin zo blij is met de nieuwe laptop.

Van Leeuwen: ,,Saphy is een hele erge lieverd.”

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

X